Ghid complet pentru alegerea fotografului și cameramanului de nuntă

realizat de catalogul Fotografi-Cameramani.ro si revista Revista WedMe

Ai stabilit deja data nunții? Felicitări!

Ați făcut împreună un mare pas înainte, însă acesta este abia începutul. 😄

Fotografie realizată de Cornel Spoiala

Urmează să luați multe decizii despre marele eveniment într-un timp foarte scurt.

Am cunoscut multe cupluri ca voi și, la rândul nostru, am trecut și noi prin asta.

Am creat acest ghid pentru că, în cei aproape 10 ani de când dezvoltăm catalogul Fotografi-Cameramani.ro, am fost mereu aproape de domeniul fotografiei și videografiei de nuntă, de viitorii miri care căutau furnizorul potrivit cât și de fotografii și videografii care își promovau serviciile.

Ne-am gândit că ar fi tare să existe într-un singur loc, o singură pagină care să ghideze viitorii miri să își aleagă fotograful și videograful nunții. Astfel, mirii pot lua într-un timp scurt decizia potrivită.

Și pentru că timpul scurt este cuvântul de bază, să trecem la treabă!

Înainte de toate

Fotografie realizată de Pavel & Petruța

Îti recomandăm să începi din timp căutarea fotografului si videografului și să nu te grăbești atunci când alegi.

Fotografia și filmarea sunt două lucruri total diferite.
Nu alege aceeași persoană care să facă și fotografii și filmare. Nu va putea fi deodată în două locuri.

Este foarte important ca fotograful și videograful de nuntă să aibă experiență. Acesta este un domeniu special și diferit, deci trebuie să te asiguri că vei lucra cu profesioniști.


Fotografie realizată de Alex Florin

Ține cont, în primul rând, de portofoliul celor pe care îi alegi.

Este foarte important ca stilurile fotografului și videografului să te reprezinte, să te identifici imaginile pe care le creează.

Personalitățile fotografului și videografului sunt esențiale. Amintește-ți că nu alegi doar un portofoliu, ci niște oameni alături de care îți vei petrece cea mai importantă zi a vieții tale. Ei vor avea grijă ca tu să ai amintiri imortalizate pentru totdeauna.

Trebuie să fiți pe aceeași lungime de undă, pentru ca experiența pe care o aveți împreună să nu fie una negativă.

Cum îi găsești?

Vrei să fie din zona ta, să fie disponibili, să se încadreze în bugetul tău, să facă fotografii și filmări de calitate, să fie apreciați sau să fie super experimentați. Sau te interesează toate aceste atribute?

Fotografi-Cameramani.ro este cel mai mare catalog de unde îți poți alege rapid fotograful și cameramanul de nuntă care ți se potrivește perfect, în funcție de criteriile pe care le dorești.

Fotografie realizată de Adrian Fluture

Cei 6 pași ai căutării în catalog

1. Alege județul sau orașul

2. Verifică disponibilitatea

3. Evaluează bugetul

4. Portofoliu premiat?

5. Apreciat de clienți?

6. Cu experiență?Asigură-te că fotograful și videograful sunt într-adevar disponibili pentru data respectivă, discută cu fiecare în parte aspectele care te interesează și stabilește o întâlnire cu finaliștii 😄

Servicii

În general, ofertele sunt alcătuite din serviciul propriu-zis de fotografiere și filmare în ziua nunții, precum și din alte câteva servicii opționale.


Fotografie realizată de Victor Darii

Serviciul principal

Constă în prezența fotografului și videografului în ziua nunții și, ulterior, în prelucrarea imaginilor, respectiv a videoclipurilor realizate.

De cele mai multe ori, acest serviciu presupune și o ședința foto-video în ziua nunții (cu durata de maximum 2 ore), într-o locație aleasă împreună cu tine.

Pentru video, filmarea în serviciul de bază se face cu o singură cameră sau cu maximum două (dintre care una fixă).


Servicii opționale foto

  • ședințe foto suplimentare în alte zile
  • fotograf suplimentar
  • cununia civilă în altă zi
  • albume foto printate

Servicii opționale video

  • ședințe video suplimentare în alte zile
  • filmare cu mai multe camere
  • cununia civilă în altă zi
  • filmare cu dronă

Dintre serviciile opționale, noi îți recomandăm ședințele suplimentare înainte de nuntă. Reprezintă ocazia perfectă să vă acomodați cu fotograful / videograful și cu postura de a fi mereu în centrul atenției.

Este un antrenament plăcut pentru ziua nunții și veți experimenta în avans toate emoțiile frumoase. În plus, veți rămâne cu multe amintiri și imagini pe care le veți privi cu drag peste ani.

Costuri suplimentare

Pe lângă costul serviciilor achiziționate, mai pot exista cateva costuri suplimentare pe care trebuie să le iei în considerare.


Fotografie realizată de Marius Barbulescu

Meniul pentru fotograf și videograf. De obicei, restaurantele oferă un meniu special pentru staff, format doar din aperitiv, fel principal și tort.

Noi îți recomandăm să le oferi același meniu ca cel pe care îl oferi invitaților.

Costurile tale nu vor crește semnificativ, însă ei se vor simți apreciați și vor face, la rândul lor, tot posibilul să vă ofere cel mai bun serviciu.

Nu uita că munca lor începe dimineața și se termină, de cele mai multe ori, la finalul nunții.


Transportul și cazarea, dacă fotograful sau cameramanul sunt din altă localitate. Discută cu ei dacă aceste costuri sunt incluse în pachetul stabilit sau dacă va trebui să le achiți suplimentar.

Întâlnirea

Fotografie realizată de Branea Andrei

Întâlnirea este esențială! Discuțiile cu fotograful și videograful se poartă în mod direct și nu prin intermediari.

Este de preferat să participați amândoi la întâlnire. Gândește-te înainte care sunt aspectele pe care vrei să le afli de la fotograful sau cameramanul pe care îl întâlnești.Fotografie realizată de Daniel Uta

Asigură-te că fotograful și cameramanul sunt persoane pe gustul vostru, care vă inspiră încredere și sinceritate, care vă înțeleg cerințele și cu care comunicați bine.

În cazul în care ai ales o firmă care colaborează cu mai mulți fotografi și videografi, asigură-te că ai cunoscut fotograful sau videograful care va fi trimis la nunta voastră și că portofoliile pe care le-ai văzut le aparțin și în realitate.Fotografie realizată de Vlad Pahontu

La întâlnire, cere să vezi și albume de fotografii făcute în spații închise, acolo unde lumina este mai slabă (de exemplu, în biserică), pentru că acestea sunt imagini mai dificil de realizat. Dacă refuză acest lucru și dorește să îți prezinte doar câteva selecții de la eveniment, este bine să te gândești să alegi pe altcineva.

La fel de important este ca, la întâlnire, fotograful să îți arate câteva albume întregi de nuntă sau, în cazul videografului, cateva videoclipuri realizate. În acest fel, îți poți da seama dacă fotograful prezintă o constanță în calitatea imaginilor oferite pe parcursul evenimentului și nu numai în momentele de referință. Îți poți forma o opinie reală despre materialele pe care le veți primi și voi.

Contractul

Ce trebuie și ce este recomandat să conțină? Iată care sunt cele mai importante aspecte dintr-un contract.


Fotografie realizată de Helloquence


Trebuie să fie menționate detaliile evenimentului: locație și oră biserică, locație și oră petrecere.
Majoritatea fotografilor si videografilor percep un avans de 30%, ce nu se poate returna în cazul anulării contractului.
Asigură-te că termenul de predare a materialelor (atât digital, cât și printat) este specificat și nu reprezintâ un timp foarte îndelungat pentru tine.
Asigură-te că serviciile pe care le cumperi sunt clar specificate.
În ce format vei primi materialele? Fotografiile vor fi livrate doar electronic? Vrei și albume? Sunt incluse și sedințele foto / video suplimentare?
Cât timp îți vor păstra materialele, în caz că le pierzi? Majoritatea fotografilor și videografilor păstrează "nunta ta" o perioadă de timp, pentru astfel de situații neprevăzute.
Ești de acord ca fotografiile și filmarea de la nunta ta să fie folosite în scop de promovare? Dacă nu, este posibil să îți fie cerută o taxă suplimentară de confidențialitate.
Stabilește cu fotograful și videograful în contract care este ora până la care ei vor fi prezenți la evenimentul tău.

În ziua nunții

Fotografie realizată de Doria Photography

Indică-le care sunt persoanele apropiate și importante pentru tine – familie, rude, prieteni. În acest fel, fotograful și videograful vor ști cu cine vrei neapărat fotografii, iartu nu riști ca, după nuntă, să realizezi că nu ai imagini cu persoanele speciale pentru tine.

Dacă ai achiziționat o ședință foto în ziua nunții, rezervați-vă în program măcar 2 ore pentru acest moment. Este foarte important să aveți amintiri memorabile împreună.

Delegați problemele organizatorice și bucurati-va cu adevarat de ziua voastră. Nu lăsați ca nimeni și nimic să vă umbrească fericirea.

Fotografie realizată de Victor Chioresco

Fiți sinceri și naturali, relaxați, nu "pozați" prea mult, dacă se poate, chiar deloc.

Trăiți la intensitate maximă momentele acestui eveniment atât de important pentru voi.

Nu vă fie frică să vă exprimați și să vă exteriorizati emoțiile..

După nuntă

Fotografie realizată de OC PHOTOGRAPHY

Așteaptă cu nerăbdare fotografiile și filmarea :)

Lasă o recenzie celor cu care ai colaborat! Nu este nimic mai frumos decât să vezi că munca ta a fost apreciată.

Dă share și Like la albumul cu fotografiile tale si la videoclip. Fotograful și videograful se vor bucura cu siguranță!

De ce să folosesc catalogul Fotografi-Cameramani?

Cel mai mare catalog foto-video
Informații actualizate zilnic
Concursuri jurizate de profesioniști
Testimoniale verificate
Prețuri la vedere
Consultanță online